Näringsterapeut med funktionsmedicin i fokus

näringsterapeut

Madeleine Marcus har arbetat som näringsterapeut sedan1999 och har sedan dess hjälpt tusentals människor att hitta vägen till en bättre hälsa. Sedan juni månad är hon en del av teamet hos 2Heal Medical. Här berättar hon mer om sig själv, vad det innebär att vara näringsterapeut och vad man kan förvänta sig av ett besök hos henne på kliniken.

Titeln näringsterapeut bygger på funktionsmedicin och Madeleine var en av de första att utbilda sig till detta när metoden började etablera sig Sverige. Hon läste även basmedicin i samband med att hon startade sin verksamhet.

Som för många andra var det dock hennes egna hälsoproblem som en gång väckte Madeleines intresse för kost och näring.

Ville ta reda på hur man blir frisk – blev näringsterapeut

– Jag levde väldigt ohälsosamt som ung, visste egentligen ingenting annat. Det började med att jag fick en diabetesdiagnos när jag var 20. Det brydde jag mig dock inte om då jag levde på socker och cigaretter. Man kan säga att jag växte upp med kolhydrater och efter att jag fått min diagnos bytte jag bara ut sockret mot sötningsmedel.

– Jag blev dock dålig av sötningsmedlen också. Senare fick jag bland annat problem med andningen och tvingades sluta röka på grund av det. Då började alla möjliga problem i kroppen uppdagas, och det var först då som jag började tänka på kosten.

– Där någonstans tog jag ett beslut. Jag skulle bara ta reda på hur man blir frisk. På den tiden fanns dock inte så mycket råd att tillgå, annat än från Hälsofrämjandet och liknande. Dessa råd handlade ofta om vegetarisk kost, något som inte fungerade alls för mig.

– Jag lyckades dock bli fri från alla mina besvär till slut. Genom åren har jag lärt mig allt mer om kosten och förstått att jag mår bra på kött. Jag har fortfarande väldigt känsligt blodsocker så äter jag frukt eller socker på dagen så kommer hela dagen att bli svajig för mig. Därför har jag landat i en ketogen kost för egen del, bestående av mestadels kött och grönsaker.

”Man tror att man äter hälsosamt men får i sig för mycket oxalater”

Madeleine behandlar alla typer av mag-tarmsjukdomar samt andra besvär som är kopplade till kost och näring. Här har hon även nytta av sin egen bakgrund och sina erfarenheter.

– Ja, jag rekommenderar ofta just ketogen kost, men det handlar inte bara om mina egna erfarenheter utan jag har också sett hur bra många av mina klienter har svarat på det. Även klienterna själva har lärt mig mycket om vad som fungerar. På senare år har jag börjat läsa allt fler studier och utifrån det är jag ofta, men långt ifrån alltid, inne på just ketogen kost.

Något som Madeleine har fördjupat sig mycket i är oxalater, ett naturligt växtgift som finns i stor mängd i exempelvis många av de nötter, fröer, frukter, bär, kryddor och grönsaker som man ofta rekommenderas för hälsans skull.

– Många av dessa växter innehåller en stor mängd oxalater som är giftigt för kroppen och kan utlösa sjukdomar. Jag har fokuserat mycket på växtgifter under de senaste åren och just oxalater är en stor del i detta. Traditionella kostråd har framförallt under senare år inneburit att många som tror att de äter hälsosamt även äter en oxalatrik kost helt omedvetet.

– Kroppen kan producera oxalater och de finns även i luften. Vi kan hantera upp till cirka 250 mg per dag men om vi dagligen får i oss exempelvis spenat, mandelbröd, gurkmeja, olika fröer med mera, kan vi komma upp i enorma mängder oxalater och över tid så kan man bli väldigt sjuk. Det har jag egen erfarenhet av, och det kan fortfarande ge mig ont i kroppen då och då.

De flesta har redan försökt att leva nyttigt

Oxalater är därför någonting som Madeleine oftast tar upp första gången hon träffar sina klienter och går igenom kostvanorna tillsammans med dessa.

– De får skriva ner hur de har ätit. Det är svårt att se exakt hur mycket oxalater har påverkat men ser jag att de äter mycket oxalater så finns det ofta någon koppling och då behöver de bli medvetna om vilka livsmedel som innehåller mycket av detta. De får också en lista med olika ingredienser och där olika färgmarkeringar förklarar i vilken grad man bör vara försiktig.

– Jag har sedan olika kostrådsupplägg beroende på respektive klients förutsättningar. Vissa har exempelvis ätit mycket skräpmat. Dock är det inte så många med den bakgrunden som kommer till mig, de flesta har redan försökt leva nyttigt.
Dessa har sannolikt en oxalatrik kosthållning.

– Det finns även andra växtgifter som har betydelse för hälsan. Exempelvis lektiner, glykoalkaloider, fytinsyra m.fl. Till skillnad från oxalaterna är det oftast inga problem att minska ned eller sluta med dessa. När det kommer till oxalater behöver man däremot även ta hänsyn till att kroppen troligen kommer att ”dumpa” inlagrade oxalater över lång tid, varför man bland annat behöver fasa ut dem över en längre tid. Det är något jag ofta hjälper mina klienter med.

– Ofta är alltså det som vi tidigare blivit rekommenderade inte hälsosamt på lång sikt, även om man kan må bättre i början för att man tagit bort exempelvis skräpmat, förklarar Madeleine.

Metabol hälsa och blodtrycksmätning

Blodtrycket är en annan viktig del för Madeleine när hon hjälper sina klienter. Hon förklara att det beror på att högt blodtryck ofta är kopplat till insulinresistens.

– Att ta blodtrycket är ett enkelt och billigt sätt att få konkreta värden. Vid en kostomläggning är det inte ovanligt att ett högt blodtryck normaliseras under några månader, vilket är mycket motiverande för klienten.

– Den metabola hälsan är A och O för att må bra i hela kroppen. Tecken på metabol ohälsa kan vara högt blodtryck, högt insulin eller C-peptid, bukfetma, höga triglycerider eller låg HDL (det goda kolesterolet). Därför fokuserar jag mycket på den metabola hälsan.

– Insulinresistens blir allt vanligare i allt lägre åldrar och en vanlig bidragande orsak till infertilitet, PCOS, impotens, hjärtkärlsjukdom, diabetes, övervikt, sömnbesvär, oönskat håravfall, vuxenacne, kronisk inflammation m.m.

När nämnda viktiga steg är genomförda individanpassar Madeleine behandling och kostplan enligt funktionsmedicinska principer, dvs. baserat på grundorsaken till problemet. Hon berättar att det faktum att hon nu ingår i 2heal-teamet kommer att ge henne styrka att hjälpa ännu fler.

– Att ha ett helt team med olika expertiser i ryggen är guld värt. Jag har saknat att samarbeta med läkare och ser fram emot att hjälpa så många som möjligt, avslutar Madeleine Marcus.

Boka besök hos Madeleine Marcus hos 2Heal Medical här (länk)