Stress

Hjärnan är mycket känslig för stress och behöver vila och återhämtning för att fungera normalt. När nervsystemet är i balans sker en sund växelverkan mellan aktiverande och lugnande hormoner.

Vid återkommande och långvarig stress, där man inte lyssnar till kroppens varningssignaler, kan nervsystemet belastas på ett sätt att allvarliga skador uppstår och man riskerar att drabbas av utmattningssyndrom.

Vid upplevd stress stiger stresshormonet kortisol och pulsen och blodet pumpas ut till kroppens stora muskelgrupper i ben och armar. Andningen blir grundare och kroppen är i ett spänt läge, redo att “fly eller fäkta”. Blodtrycket höjs och man kan även uppleva hjärtklappning. Kroppen är gjord att kunna hantera stress i korta perioder, sedan behöver den vila. Vid stor stress utan återhämtning och avslappning är det lätt att spänningar sätter sig i olika delar av kroppen, och ger trötta, stela och/eller värkande muskler.

Förståelse av kroppens reaktion på stress

När vi utsätts för stress, oavsett om det är fysiskt, emotionellt eller psykologiskt, reagerar vår kropp på ett sätt som är utformat för att skydda oss. Denna reaktion, ofta kallad “flykt-eller-kämpa”-reaktionen, är en uråldrig mekanism som hjälper oss att hantera hotfulla situationer. Men i dagens moderna värld, där stress ofta är kronisk och inte kopplad till direkta fysiska hot, kan denna reaktion bli problematisk.

Kronisk stress kan leda till en rad hälsoproblem. Förutom muskelspänningar och värk kan det påverka vårt immunsystem, vår matsmältning, vår sömn och vår mentala hälsa. Det kan också leda till mer allvarliga tillstånd som hjärtsjukdomar, diabetes och högt blodtryck.

Symptom

  • Huvudvärk eller migrän
  • Spänningar
  • Yrsel
  • Hjärndimma
  • Stelhet/värk i nacken, käkar
  • Stelhet/värk i axlar, bröstrygg, ländrygg
  • Stelhet/värk i höfter
  • Stelhet/värk i armar
  • Svårt att ta djupa, fulla andetag

Vikten av återhämtning

Det är viktigt att förstå att vår kropp inte är designad för att ständigt vara under stress. Därför är återhämtning kritiskt. Genom att ge oss själva tid att koppla av, vila och återhämta oss kan vi hjälpa vår kropp att återgå till sitt normala tillstånd. Detta kan inkludera aktiviteter som meditation, djupandning, motion, god sömn och hälsosam kost. För att effektivt hantera och minska stress är det viktigt att identifiera källor till stress i våra liv. Stress kan vara arbetsrelaterat, problem med personliga relationer, ekonomiska bekymmer eller andra faktorer. När vi har identifierat dessa källor kan vi arbeta med att antingen eliminera dem eller hitta sätt att hantera dem bättre. Det finns många tekniker och metoder för att hantera stress, från mindfullness och meditation till fysisk aktivitet och tid i naturen. Genom att hitta vad som fungerar bäst för dig kan du hjälpa din kropp och ditt sinne att återhämta sig och återgå till en balanserad tillstånd. På 2Heal kan vi hjälpa dig med att hantera din stress så du kan må bättre och få en ökad livskvalitet. Boka en tid hos oss redan idag och börja resan mot ett bättre mående.

Undrar du om vår vård passar dig?

Vi erbjuder dig snabb och smidig bokningshjälp för att matcha med rätt vårdgivare. Du får en personlig och trygg introduktion till våra tjänster genom ett kostnadsfritt telefonsamtal.

Boka redan idag och låt oss hjälpa dig!