Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som orsakar inflammation i ansiktsområdet såsom kinder, näsa, haka, panna och ögonlock. Det är inte känt varför en del personer får rosacea, och alla personer med rosacea har inte samma märkbara tecken och symtom närvarande. Rosacea kan yttra sig som akneliknande finnar för vissa medan andra får områden i ansiktet med synliga blodkärl. Besvären kan komma och gå i skov.

Fyra olika sorters rosacea

Rosacea med hudrodnader
Rosacea med hudrodnader, även kallat erytem, ger en ständig och kraftig hudrodnad på vissa delar i ansiktet.

Rosacea med varblåsor och bölder
Denna typ av rosacea kan kallas för rosacea med papler och pustler (varblåsor och bölder).

Rosacea med rinofyma
Rodnad och förstoring av talgkörtlarna på näsan gör så att huden på och runt näsan blir förstorad.

Ögonrosacea (okular rosacea)
Yttrar sig som inflammationer i ögonlocken eller i ögonen.

Orsaker till rosacea

Vad som triggar rosacea är individuellt. Solljus, stress och alkohol är vanliga triggers av rosacea. Även kyla och hetta och stark mat kan bidra till att utslagen blossar upp. Den vanligaste bakomliggande orsaken som vi ser till rosacea på 2Heal är inflammation orsakat av kosthållning och intoleranser. 

Rosacea verkar utlösas av förhöjda inflammationsnivåer och i viss mån ett överaktivt immunförsvar. Det finns olika syn på om rosacea är en autoimmunsjukdom eller inte. Många av våra patienter med rosacea har samtidigt besvär med tarmen och upplever IBS. Vid hudproblem undersöker vi på 2Heal alltid tarmen, då cirka 80% av immunförsvaret sitter där. Huden är i slutändan en återspegling av din allmänna hälsa!

Rosacea, kost och intoleranser

En antiinflammatorisk kost kan vara en bra början och kan hjälpa till att kontrollera svårighetsgraden av de symtom som uppstår. Men en antiinflamatorisk kost ger sällan tillräckliga resultat. På 2Heal har vi uppmärksammat patienter som äter oklanderlig kost men ändå inte riktigt når de resultat de önskar. Vi ser att många med rosacea har födoämnesintoleranser, dvs inte att man är allergisk, utan är intolerant mot något födoämne som ligger och stör immunförsvaret. 

Om du har några födoämnesallergier eller känsligheter som går obemärkt förbi, kan det bidra till läckande tarm. Läckande tarm, vars medicinska namn är intestinal permeabilitet, är ett tillstånd där tarmen kan börja släppa igenom små osmälta matpartiklar och bakterier in i blodet och på så sätt, sätts en inflammatorisk process igång.

Vid rosacea är det en bra idé att börja med tarmens hälsa!

Investera i din hälsa

Utifrån den allra senaste forskningen och en funktionsmedicinsk metod har vi på 2Heal sedan 2019 med stor framgång hjälpt patienter att kartlägga de bakomliggande orsakerna till rosacea och läka besvären.

Boka en tid hos oss så hjälper vi dig att bli kvitt dina besvär.

Undrar du om vår vård passar dig?

Vi erbjuder dig snabb och smidig bokningshjälp för att matcha med rätt vårdgivare. Du får en personlig och trygg introduktion till våra tjänster genom ett kostnadsfritt telefonsamtal.

Boka redan idag och låt oss hjälpa dig!