Värk i kroppen, andningsbesvär, spänningar och huvudvärk

Vid upplevd stress stiger stresshormonet kortisol och pulsen och blodet pumpas ut till kroppens stora muskelgrupper i ben och armar. Andningen blir grundare och kroppen är i ett spänt läge, redo att “fly eller fäkta”. Vid stor stress utan återhämtning och avslappning är det lätt att spänningar sätter sig i olika delar av kroppen, och ger trötta, stela och/eller värkande muskler.

Stress börjar alltid i hjärnan som skickar signaler till kroppen. Stresshormoner ökar och hjärtat slår snabbare, samtidigt prioriteras blodtillförsel till muskler, lungor och hjärnan. Blodtrycket höjs och man kan även upplevas hjärtklappning. Musklerna spänns och är spända så länge stressen kvarstår. Kroppen är gjord att kunna hantera stress i korta perioder, sedan behöver den vila.

Det är brist på återhämtning som är farligt. Långvarig stress påverkar kroppen negativt på många sätt, inklusive trötta, värkande och stela muskler. För att minska värken så måste du minska stressen och ge kroppen tid för återhämtning och vila.

Symptom

Om du vet vad du behöver.

Om du är osäker på vad som passar just dig.

Rulla till toppen