Det finns goda skäl till att frossa i jordgubbar under sommaren. De söta och välsmakande bären är nämligen sprängfyllda med såväl nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som det kraftfulla ämnet fisetin, som bland annat kan förbättra ditt minne och skydda dina hjärnceller mot åldersrelaterade sjukdomar.
Du får massor av olika vitaminer och mineraler från jordgubbar och bären är extra lämpliga om du vill spara på kalorierna. Det finns nämligen inte många kalorier i jordgubbar, endast 41 kcal per 100 gram.
Antioxidanterna i jordgubbar verkar dessutom anti-inflammatoriskt och kan därför hjälpa till att skydda hjärt-kärlsystemet. Jordgubbar har också visat sig kunna sänka innehållet av det osunda kolesterolet i blodet.
Fisetin – kan bidra till hälsosamt åldrande
Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än apelsiner per 100 gram, och det räcker med 7–8 (100 gram) jordgubbar för att täcka ditt dagsbehov av C-vitamin.
Något som jordgubbar också innehåller rikligt av är fisetin. Denna naturliga flavonoid finns i många bär och frukter, men särskilt i jordgubbar. Förutom att ha antiinflammatoriska egenskaper stöttar fisetin verkan av just C-vitamin.
Fisetin har dessutom visat sig ha betydande senolytiska egenskaper, vilket innebär att den kan hjälpa till att rensa ut åldrade och dåligt fungerande celler från kroppen med många hälsofördelar som följd.
Jordgubbar skyddar celler mot oxidativ stress
Genom att främja cellhälsa och minska oxidativ stress kan fisetin därmed bidra till ett hälsosamt åldrande, och enligt undersökningar ha en effekt i att bromsa åldersrelaterade sjukdomar genom att skydda hjärnceller mot dessa.
Som en stark antioxidant hjälper fistein även till att bekämpa fria radikaler, vilket skyddar cellerna mot oxidativ stress och skador. Forskning tyder på att fisetin även kan ha vissa cancerförebyggande egenskaper genom att hindra tillväxten av vissa typer av cancerceller.
Fortsätt därför att njuta av sommarens superfood så länge säsongen varar!