Nutrition – en viktig del av behandlingen för psykiater Bo Jonsson

nutrition

“Jag tror på att integrera alla dimensioner av hälsa när jag arbetar med patienter. Därför är livsstilsfaktorer som nutrition och fysisk aktivitet viktiga för mig i mina behandlingar”. Det berättar Bo Jonsson, psykiater hos oss på 2Heal Medical.

Bo Jonsson är specialist i allmänpsykiatri med många års erfarenhet inom såväl slutenvård som öppenvård. Han berättar att han under sin långa karriär arbetat mycket med ångest, depression och bipolär sjukdom, samt även med psykoser, alkoholberoende och tablettmissbruk.

Samtidigt har Bo under lång tid intresserat sig för helheten hos patienten. Det gjorde att han tidigt skaffade sig kunskaper inom ortomolekylär medicin och funktionsmedicin.

– För mig är det viktigt att försöka förstå samband. Därför kom jag tidigt in på livsstilsfrågorna, inte minst kost/nutrition och fysisk aktivitet. Relationer, psykosociala funktioner och arbetsliv spelar roll, men en djupare förståelse för exempelvis näringsfrågorna är inte så vanligt inom den konventionella vården. Min erfarenhet är dock att allt detta hänger ihop, konstaterar han.

Maten är inte bara det vi äter – den är även kemi

Bo berättar att han under de senaste 20 åren har intresserat sig mycket för just näring och nutrition i samband med psykiatrisk behandling. Detta resulterade bland annat i att han för drygt 10 år sedan gav ut boken ”The vitamin cure for depression”. Boken handlar om hur man kan förebygga och behandla bland annat depression med nutrition och vitaminer som redskap.

– Jag har gått min egen väg genom åren, läst många artiklar och sökt upp människor som har jobbat på ett annat sätt än det konventionella. Det har varit inspirerande, och jag har också forskat inom området. Boken riktar sig framförallt till den del av allmänheten som är intresserad av detta ämne, även om den även har uppskattats av kollegor i vården.

– Anledningen till att nutrition intresserar mig är att maten inte bara är det vi äter utan även kemi. Den påverkar mycket av det som händer i vår kropp, även nervsystemet och hjärnan. Det talas om att läkemedel påverkar substanser som serotonin och dopamin vilket är rätt, men vad man inte alltid förstår är i vilken utsträckning vi kan påverka detta med annat än ”bara” läkemedel.

Bo berättar att det som initialt gjorde honom intresserad av detta ämne till stor del var att flera av hans patienter hade ett stort sug efter sötsaker.

– Ja, jag upptäckte att det fanns väldigt många som hade svårt att sluta med socker och andra kolhydrater, och att de verkade må dåligt av det. En annan sak som jag tyckte var intressant var det här med fetter. Inte minst Omega-3 som vi främst får från fisk, skaldjur och annan föda från havet. Eller Omega-6 som det finns mer av i bland annat bröd- och sädesprodukter.

Självklart att ta med nutrition i bedömningen

– Man har konstaterat att balansen mellan dessa fetter i vår kost har förändrats ganska mycket på få generationer, samtidigt som de är enormt viktiga för bland annat cellmembraner (cellväggar). Det kan vara så att vi får en tillräcklig balans om vi äter fisk ett par gånger i veckan. Men alla gör inte det och det är inte ovanligt att man kan behöva tillskott, förklarar Bo.

Det här har gjort att det blivit självklart för Bo att ta med nutrition i bedömningen av patienter, precis som fysisk aktivitet och andra aspekter. Detta naturligtvis i kombination med läkemedelsbehandling när detta behövs.

– Ja, för mig är det helt naturligt att kombinera läkemedel med nutrition och fysisk aktivitet. Vid exempelvis depression är det vanligt att det är svårt för patienten att överhuvudtaget ta sig utanför dörren, vilket gör att denne varken får tillräckligt med ljus eller rörelse.

– I boken finns även en genomgång om olika nutrienter och hur de påverkar vår hälsa i allmänhet. Man måste dock förstå att det är individuellt, vilket är en viktig del i funktionsmedicin. Det är annars vanligt att vi generaliserar. Läkemedel kan vara ”full pott” för vissa men långt ifrån för alla. Samma gäller olika livsmedel och tillskott, förklarar Bo.

Vi är genetiskt olika och blodprover säger inte allt

– Rent allmänt handlar det mycket om att få i sig naturlig föda. Har man dessutom en bredd på det man äter så är det en slags försäkring mot att drabbas av bristsjukdomar. Vi är dock genetiskt olika, och man kan hitta mycket via blodprover, men dessa säger inte allt.

– Som läkare är det då viktigt att ha en fingertoppskänsla, att man prövar sig fram i samarbete med patienten. I praktiken har jag sett att det går lättare om patienten har en öppenhet och ett intresse för helheten. Oavsett är det intressant att se den tydliga effekten av att ha med delar som nutrition och fysisk aktivitet i behandlingen av psykiatriska besvär, avslutar Bo Jonsson.

Boka en tid med Bo Jonsson hos 2Heal Medical via denna länk