”Jag tycker att man borde vara försiktig med uttrycket kronisk sjukdom. Det finns många sjukdomar som klassas som kroniska men som har god potential att både botas, lindras och hållas i schack”. Det berättar vår hälsocoach och näringsterapeut Lena Gummesson, som specifikt fördjupat sig inom ämnet hjärnhälsa.
Lena har bland mycket annat kunskaper i hur man med livsstilsåtgärder kan uppnå bra resultat i att reversera och bromsa tidiga stadier av demenssjukdomar som Alzheimers.
– Ordet kronisk låter så evigt och hopplöst. Så behöver det inte alls vara, berättar läkarbarnet, som i början av karriären bröt familjetraditionen och blev businesskvinna. Efter en tid fick dock hennes fascination för människan i ett naturvetenskapligt perspektiv sitt utlopp i mötet med yoga, mindfulness och inte minst funktionsmedicin.
Idag är Lena funktionsmedicinsk hälsocoach hos 2Heal Medical och kan i denna roll även erbjuda träning och utbildningar inom just Mindfulness och yoga i en egen studio.
– Jag vill förmedla hur vi preventivt kan ta ansvar för vår egen hälsa. Hur vi finner vår individuella mix av kost, träning och återhämtning. Att vi kan skapa en hållbar livsstil och odla vår medfödda inneboende förmåga till läkning och balans, fortsätter Lena, som är utbildad vid Paleo Institute och Funktionsmedicinska Institutet i Stockholm.
Hjärnhälsa är inget ”hokuspokus”
Hjärnhälsa är ett viktigt område där en rad faktorer som exempelvis stress kan vara avgörande. Lenas kunskaper inom hjärnhälsa är därför något som tillför teamet på 2Heal Medical en extra dimension. I USA har hon utbildat sig i en funktionsmedicinsk metod och program som bland annat även kan förebygga och reversera tidiga stadier av demenssjukdomar som Alzheimers.
– Ja, hjärnhälsa en specifik fördjupning som jag har och många som har sökt sig specifikt till mig via 2Heal Medical har kommit den vägen. Det är en metod som är utvecklad av amerikanska läkare och funktionsmedicinska forskare.
– Har det gått väldigt långt och hjärnan är rejält nedbruten så är det naturligtvis svårare men man kan få till rejäla förbättringar med framförallt livsstilsåtgärder på ett tidigt stadium. Detta har börjat få mer uppmärksamhet under senare år och har också börjat bli allt mer accepterat.
– Hjärnhälsa är inget ”hokuspokus”. I de allra flesta fall handlar det om underliggande orsaker som vi kan adressera med livsstilsupplägg. Cirka 25% av oss har en genetisk känslighet för Alzheimers och behöver lite extra noga med vad hur vi lever vårt liv i vardagen. Alla är unika och inom funktionsmedicin tittar vi alltid på den enskilda individens behov.
Stressreducering är viktigt i all läkning
Hos 2Heal Medical börjar man som patient alltid med att ta blodprover för att hitta den individuella problematiken. ”Var börjar vi någonstans med just den här patienten?” är en fråga man ställer sig. Förutom blodsockerreglering och eventuella inflammatoriska problem är stress en av de återkommande faktorerna.
– Ja, stressreducering är viktigt i all läkning, oavsett om det handlar om hjärnhälsa eller exempelvis mag-tarmproblem. Inom Mindfulness finns metoder som nått hög vetenskaplig evidens och är globalt accepterade, varför jag gärna lyfter fram dessa i mina behandlingar.
– Det går inte att säga ”one size fits all”. Man gör provtagningar oavsett och tar reda på vad varje enskild person behöver läka. Detta gäller även hjärnans hälsa. Vid exempelvis Alzheimers sjukdom ställer vi oss frågan vad är det som gör att just den här hjärnan reagerar som den gör. Det kan handla om insulinresistens, inflammationer eller andra orsaker. Oavsett tillstånd letar vi alltid efter rotorsaken till en problematik.
– Man behöver se på hälsa i 360 grader. Det handlar om biokemi och tarmfloran men också om just stress- och sömnproblematik. Där är exempelvis MediYoga, andningstekniker och Mindfulness väldigt bra tekniker att ta till.
Insulinresistens påverkar även hjärnan
Lena berättar att det framför allt är två kategorier som söker sig till 2Heal Medical med frågeställningar inom just hjärnhälsa. Den ena utgörs av den de som har exempelvis Alzheimers sjukdom i släkten och är oroliga för egen del, med tanke på att det finns en genetisk komponent.
– Den andra kategorin är personer som själva har blivit diagnosticerade, eller har någon närstående som fått diagnosen. De kanske har börjat gå på en minnesmottagning men samtidigt hört talas om funktionsmedicin och att det finns andra vägar.
– Den sistnämnda kategorin är kanske svårast då dessa personer har två rådgivare att förhålla sig till. Då får de själva bestämma vilken information de vill ta till sig. Jag har exempel på när den ordinarie läkaren sagt att blodsockret inte spelar någon roll. Vi säger i vår tur att det spelar väldigt stor roll. Är du exempelvis insulinresistent så påverkar det hjärnan i allra högsta grad.
Upplever patienten symtom och börjar bli orolig, behöver också provtagningarna enligt Lena vara mer omfattande än det grundläggande baspaket av prover som alltid inleder varje enskild patients behandling.
Samarbete med patienten ger bäst resultat
– Det stämmer att man ibland behöver ”gräva vidare”. Ett exempel är att vi vill titta på mage-tarm eller om det kan handla om borrelia, mögel eller autoimmunitet. Man får inte alltid hela lösningen på ett baspaket av prover, men man ser mycket, cirka 80 procent av det man behöver.
Lena tycker att man borde vara mer försiktig med att använda ordet kronisk sjukdom som hon anser används alldeles för brett och som skapa en känsla av hopplöshet hos patienten. Det är viktigt att patienten känner sig motiverad och att det finns goda möjligheter att må bättre. Detta gäller inte minst din hjärnhälsa. Det är viktigt med ett bra samarbete med patienten.
– Ja. Som patient behöver man ha egen kraft, vilja och förmåga att lägga om sin livsstil. Samt gärna även ha stöttning hemifrån. Finns allt detta så har du alla möjligheter att få hjälp hos oss på 2Heal Medical, avslutar Lena Gummesson.
Boka en tid med Lena och lär dig mer om hon kan hjälpa dig här (länk)