Klimakteriebesvär
Klimakteriet, eller övergångsåldern, är den ålder då mensen upphör. Menopaus är namnet på den sista mensen och medelåldern för menopaus är 51 år, dock är allt emellan 45-57 år normalt.
Klimakteriebesvär kallas också övergångsbesvär och beror på att nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen minskar i kroppen. Östrogen produceras i äggstockarna under den fertila perioden i kvinnans liv, det vill säga från puberteten fram till menopaus.
Tidig menopaus
Är du yngre än så när kIimakteriet uppstår kallas det för tidig menopaus. Kända orsaker till tidig menopaus kan vara genetiska, autoimmuna, kirurgi, cellgifter eller strålning efter cancerbehandling. Vid operationer av livmodern eller äggstockarna kan förändringar uppstå så att för tidig menopaus uppstår.
Tidig menopaus är kopplat till ökad risk för benskörhet (osteoporos), tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdom, försämrad kognition och minskat sexuellt välbefinnande jämfört med kvinnor som går igenom naturlig menopaus. Därför är hormonersättning väldigt viktig.
Vanliga symtom vid klimakteriebesvär
- Värmevallningar och svettningar
- Humörsvängningar
- Nedstämdhet
- Sömnsvårigheter
- Torra slemhinnor
- Urinvägsbesvär
- Viktuppgång
Klimakteriebesvär kan pågå under flera år och börjar ofta något år innan sista mens (kallas ibland förklimakteriet) och varar i medeltal ett par år efter det att mensen upphört. Vissa kvinnor får så mycket besvär att det påverkar vardagsliv, sömn och relationer och man kan behöva hjälp. För vissa kvinnor kan klimakteriet gå helt obemärkt förbi och mensen bara upphöra.
Behandling hos 2Heal
För att kunna fungera optimalt behöver din kropp rätt kost och näring. Ju bättre näringsmässigt balanserad du är när du går in i klimakteriet, desto färre symptom kommer du att uppleva. Rätt kost krävs för att säkerställa att kroppen kan tillverka både hormoner och även signalsubstanser. Teamet på 2Heal hjälper till att lägga upp en kostplan utifrån just dina behov och förutsättningar, och anpassar rekommendationerna utifrån din profil och provresultat.
Även stress kan påverka dina hormoner. Därför erbjuder vi på 2Heal ett team med både samtalsterapeut, näringsterapeut och läkare om du söker hjälp för dina klimakteriebesvär hos oss.
Din kost och livsstil blir särskilt viktig om du av olika anledningar, kanske p.g.a. bröstcancer eller tidigare blodpropp, inte kan ta hormoner. Då är rätt kost centralt för att minska symptom av den hormonella obalansen och undvika brister.
För besvär med torra slemhinnor finns möjligheten att tillföra östrogen lokalt i slidan för att hjälpa slemhinnorna på traven. Om din utredning visar att du behöver hormonbehandling coachar våra specialister dig till den säkraste behandlingen och kan även följa upp att din kropp kan bryta ner hormonerna på ett säkert sätt.
Boka en tid hos oss redan idag så hjälper vi dig.Undrar du om vår vård passar dig?
Vi erbjuder dig snabb och smidig bokningshjälp för att matcha med rätt vårdgivare. Du får en personlig och trygg introduktion till våra tjänster genom ett kostnadsfritt telefonsamtal.
Boka redan idag och låt oss hjälpa dig!