Huden försöker skydda sig mot UV-strålar när du är i solen, och även om det är molnigt ute så tränger UV-strålarna igenom molnen och når din hud. Det är viktigt att skydda huden från skador orsakade av UV-strålning men naturliga komponenter i huden, som melanin, kan hjälpa till med detta!
Solbränna är egentligen en pigmentförändring i huden som sker när den utsätts för ultraviolett strålning (UV). När huden blir solbränd så bildar den pigment som tar upp mer av UV-strålningen och skyddar huden. Det är detta pigment, melanin, som gör att huden blir brun.
Melaniner skyddar mot solens strålar genom att absorbera dessa. Personer med mörk hud har en högre mängd av pigmentet i huden än de med ljusare hud. Melanin-produktionen i huden kan oavsett hudfärg öka över tid, vilket gör att man får ett bättre skydd.
Melanin ger bättre skydd mot UV-strålar
Det är alltså melanin som ger huden dess brunbrända look, samtidigt som mängden melanin ökar vid solbränna. Förenklat innebär det att ju mer melanin som finns i huden, desto brunare blir vi och vi får utöver det ett högre skydd mot UV-strålar, som kan orsaka bl.a. hudcancer.
UVA-strålningen gör så att det melanin som bildats från UVB-strålningen blir mörkare. UVA-strålningen kan även frigöra melanin från melanocyterna, men ökar däremot inte mängden melanin i kroppen, som UVB-strålningen gör.
Inte bara ett kosmetiskt skydd
Den solbränna som skapas av ökad melanogenes (när våra celler producerar melaniner) varar normalt några veckor eller månader, mycket längre än den solbränna som skapas av oxidation av tidigare melanin (det som sker när huden utsätts för UVA-strålning), och är alltså ett verkande skydd mot strålskador från UV-strålning, och inte bara ett kosmetiskt sådant.
Fakta: Melaniner finns förutom i huden bland annat även i håret, i näthinnan, i njurens märg, i binjuren med mera. Eumelanin är det vanligaste melaninet i människans hud och hår, och mörkhyade människor har mer av detta.