Valborgsmässoafton kan vara en trevlig och minnesvärd upplevelse utan att kompromissa med hälsan. Istället för att fira med traditionella fettrika eller sockerrika livsmedel kan man välja att tillaga hälsosamma alternativ såsom grillad kyckling eller fisk tillsammans med grönsaker. Att inkludera sallader, fruktsallader och grönsaksdipp som tilltugg kan också vara en god idé. För drycker kan man välja alkoholfria alternativ som fruktig mocktail eller lätt kolsyrat vatten med färska fruktskivor.
Dessutom är det viktigt att vara måttlig med alkoholkonsumtionen och se till att dricka mycket vatten. Att vara aktiv utomhus, som att gå på en promenad eller ha en lekfull picknick, kan också vara ett bra sätt att njuta av Valborgsmässoafton och samtidigt främja hälsan och välbefinnandet.
Vi har samlat några festliga recept som inte bara är hälsosamma och antiinflammatoriska utan också perfekta för att fira valborgsmässoafton med en känsla av vårens ankomst.
Njut!
Alkoholfri antiinflammatorisk drink:
Gurkmeja och ingefärstonic
Ingredienser:
2 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk färskpressad citronjuice
½ tsk färsk riven gurkmeja
½ tsk färsk riven ingefära
1 tsk honung (eller efter smak)
En nypa svartpeppar (för att öka upptaget av gurkmeja)
Iskuber
Kolsyrat vatten
Myntablad för garnering
Instruktioner:
Blanda apelsinjuice, citronjuice, gurkmeja, ingefära, honung, och svartpeppar i en shaker.
Skaka väl tills allt är väl blandat.
Fyll ett glas med iskuber och häll över blandningen.
Toppa med kolsyrat vatten och garnera med myntablad.
Förrätt:
Avokado- och Laxtartar med Citrus
Ingredienser:
200 g färsk lax, finhackad
1 mogen avokado, tärnad
1 liten rödlök, fint hackad
2 msk färskpressad limejuice
1 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
Färsk koriander
Instruktioner:
Blanda försiktigt ihop lax, avokado, rödlök, limejuice, och olivolja i en skål.
Smaka av med salt och peppar.
Låt svalna i kylen i ca 30 minuter.
Servera med färsk koriander ovanpå.
Huvudrätt:
Quinoa och Svart Bönsallad med Citrus Vinägrett
Ingredienser:
2 dl quinoa, kokt och avsvalnad
1 burk svarta bönor, sköljda och avrunna
1 röd paprika, tärnad
1 gurka, tärnad
½ rödlök, finhackad
1 dl färsk koriander, hackad
2 msk olivolja
Saft från 1 lime
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, finhackad
Salt och peppar efter smak
Instruktioner:
Blanda quinoa, svarta bönor, paprika, gurka, rödlök och koriander i en stor skål. I en liten skål, vispa ihop olivolja, limesaft, vitvinsvinäger, vitlök, salt och peppar för att göra vinägretten. Häll vinägretten över salladen och rör om väl. Låt salladen vila i kylen i minst en timme före servering för att smakerna ska utvecklas.