D-vitamin är en fettlöslig vitamin som bildas i huden när den nås av solens strålar. Man kan också få i sig D-vitamin från fet fisk eller D-vitamin tillskott, men däremot inte i lika stora mängder som från solljus.
Varför D-vitamin är viktigt:
- Behövs för att upprätthålla benstommen och tänderna
- Viktigt för att hålla balansen av kalcium och fosfor i kroppen
- Minskar inflammation
- Stöttar immunförsvaret
- Viktigt för celltillväxt
Brist på D-vitamin kan ge följande symtom:
- Stelhet
- Trötthet
- Kramp
- Muskelsvaghet
- Nedstämdhet
Vad brukar orsaka D-vitaminbrist?
- Övervikt/fetma – D-vitamin lagras i fettvävnaden och kan inte tillföras till resten av kroppen.
- Låg D-vitaminproduktion – om huden inte exponeras för solljus som till exempel under vintern i Sverige så kan inte kroppen producera D-vitamin.
- Lågt upptag av fett i tarmen – eftersom D-vitamin är lösligt i fett så kan det inte tas upp om fett inte absorberas. Kan vara pga celiaki eller mag-tarmsjukdomar.
- Sjukdomar – leversjukdom eller hypertyreos.
Hur kan du få i dig tillräckligt med D-vitamin?
- Ät mat rik på D-vitamin som fet fisk, lever och ägg.
- Var i solen i 15-30 min några dagar i veckan.
- Ta D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.