Akupunktur

Var akupunktur egentligen har sitt ursprung har diskuterats. Det finns målningar i Egyptens pyramider som visar både akupunktur, moxa och koppning. Men det är i Asien, framförallt Kina, som akupunktur brukats och utvecklats under tusentals år. Metoderna har också tagit intryck från andra länder, regioner och utövare varför det finns olika varianter, som t.ex. japansk och koreansk akupunktur.

Akunpunktur är en behandlingsmetod som kan användas för att minska bland annat smärta och illamående. Modern forskning har funnit vissa bevis för att det vid behandlingen frigörs bland annat endorfiner som är kroppens egna smärtstillande ämnen. Sedan 1984 är akupunktur en godkänd behandling inom svensk sjukvård.

Akupunkturbehandlingen börjar med att terapeuten gör en undersökning genom att känna på de områden där du har ont för att avgöra vilka punkter som ska behandlas. Därefter sticker terapeuten in tunna sterila engångsnålar på bestämda punkter på kroppen som kan vara i muskler, senor eller bindväv. Punkterna kan ibland även ligga långt ifrån det smärtande området för att förstärka den smärtlindrande effekten.

Du kan sitta eller ligga ned under behandlingen. Nålarna får sitta kvar några sekunder upp till 20 minuter eller mer och dras ut snabbt när du är färdigbehandlad. 

Vanligtvis känns det inte mycket när akupunkturnålarna sätts på plats. Under behandlingen kan du uppleva enbart välbehag eller andra sensationer som till exempel värme, kyla, tyngdkänsla eller domning. En del känner inget alls.

Normalt får du behandlingen en till två gånger i veckan. Det är viktigt att behandlingen sker regelbundet men behandlingen kan ges med längre intervaller när den börjat ge positiv effekt. Du kommer överens med din terapeut om vilket behandlingsupplägg som passar dig bäst.

Du kan bli trött och törstig efter behandlingen. Du bör därför dricka och vila en stund efteråt.

Det kan ibland uppstå en liten blödning i stickområdet och du kan få blåmärken. Trötthet eller upprymdhet är övergående effekter.  Akupunktur är inte lämpligt om du har en ökad blödningsrisk eller är infektionskänslig.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen