Blodiga flytningar - När är det dags att reagera?

Flytningar speglar på ett bra sätt hur vaginan mår. Genom att lära känna din kropp, flytningar och lukt, har du lättare att upptäcka när något inte riktigt är som det ska. Var alltid observant om flytningarna ändras, och särskilt om du upplever andra symtom såsom t ex sveda. Tänk också på att flytningar aldrig ska lukta illa!

Sök vård om dina flytningar har blivit avvikande, luktar illa eller är kombinerade med andra symtom som obehag eller smärta från underlivet.

Blodblandad flytning/mellanblödning

Mellanblödningar kan vara rostfärgade, bruna, röda och uppblandad med en flytning. Lätt blodblandade flytningar eller mindre mellanblödningar kan vara kopplat till menstruationscykeln och är vanligt precis före och efter mens, liksom vid ägglossning. Det betyder sällan att något är fel. Hormonella preventivmedel kan också initialt orsaka så kallade genombrottsblödningar.

Du bör därför söka vård om du:

  • blöder under eller efter sex
  • misstänker en könssjukdom
  • använt samma preventivmedel mer än tre månader
  • har blödningar innan mens som du inte vet vad de beror på
  • har lågt sittande buksmärta

Bakteriell vaginos (bakteriell obalans)

Flytningarna kan vara tunna och färgen kan variera mellan grå och gul. Flytningarna behöver inte vara rikligare än vanligt. Det tydligaste symtomet är en typisk fisklukt som ofta förvärras efter mens och samlag. Sperma och blod höjer pH i slidan, vilket gör att så kallade aminer från bakterierna börjar lukta.

Svampinfektion

Flytningar kan vara vita, gryniga och ha en kesoliknande konsistens. De vanligaste tecknen på svamp är klåda, sveda och en brännande känsla kring slidöppningen och på blygdläpparna. Doften kan ibland vara lite jästliknande.

Klamydia

Klamydia är sjukdom som överförs via oskyddat samlag. Den behöver inte uppvisa några typiska symtom men kan vara förknippat med sveda vid urinering, flytningar som kommer från slida eller urinröret, eller mellanblödningar. En del kan även drabbas av smärtor i nedre delen av buken. En obehandlad klamydiainfektion kan hos kvinnor ge äggledarinfektion. Klamydia kan ibland förväxlas med könssjukdomen mykoplasma.

Mykoplasma (genital)

Mykoplasma i underlivet liknar till stor del symtomen vid klamydia och sprids via oskyddat samlag. Vanliga symtom är sveda vid urinering, klåda i underlivet, mellanblödningar eller annorlunda flytningar samt att smärtor i nedre delen av buken.

Trichomonas

Många får inte symtom alls men trichomonas kan ge symtom i form av rikliga illaluktande flytningar som kan vara skummiga och ibland blodblandade. Underlivet kan kännas svullet och det kan ibland svida när du kissar.

Sök vård om du misstänker att du drabbats av någon av sjukdomarna ovan, om dina flytningar har blivit avvikande, luktar illa eller är kombinerade med andra symtom som obehag eller smärta från underlivet.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Lätt blodblandade flytningar eller mellanblödningar kan vara kopplade till menstruationscykeln och är vanligt precis före och efter mens, samt vid ägglossning. Hormonella preventivmedel kan också orsaka genombrottsblödningar. Det är sällan ett tecken på att något är fel. Du bör söka vård om du blöder under eller efter sex, misstänker en könssjukdom, har blödningar innan mens som du inte vet vad de beror på, eller har lågt sittande buksmärta.

En svampinfektion i underlivet kan ge symtom som vita, gryniga flytningar med en kesoliknande konsistens. Klåda, sveda och en brännande känsla runt slidöppningen och på blygdläpparna är vanligt förekommande. Ibland kan flytningarna ha en jästliknande doft.

Mellanblödningar kan vara vanligt och normalt i vissa situationer, som vid ägglossning eller när du precis har börjat använda hormonella preventivmedel. Men det finns vissa situationer när du bör vara bekymrad över mellanblödningar och söka vård. Om mellanblödningarna är kraftiga, varar längre än några dagar, åtföljs av intensiv smärta eller om du upplever andra symtom som ovanlig vaginal lukt, klåda eller obehag, kan det vara tecken på en underliggande sjukdom eller hormonell obalans. Det är alltid bäst att rådfråga en läkare för att få en korrekt diagnos och behandling vid bekymrande mellanblödningar.

Rulla till toppen