Flytningar - en del av livet

Flytningar. Olika sorters flytningar. Flytningar vid olika perioder under menstruationscykeln, som kommer smygande och sedan tilltar eller som kommer plötsligt. Flytningar som luktar syrligt, som filmjölk eller flytningar som luktar fisk. Vita, gula, genomskinliga, tunnflytande, vattniga, tjockflytande eller trådiga.

 

Flytningar är den vätska som kommer ut ur vagina och består framför allt av livmoderhalssekret, vätska från vaginalväggen och laktobaciller som bidrar till den sura miljön. Flytningar är helt normalt och slidans sätt att rengöra sig, helt på egen hand. Att duscha i slidan och använda tvål i underlivet kan tvärtom skada de goda bakterierna i slidan (det sk vaginala mikrobiomet) och göra att flytningarna förändras.

Friska flytningar har en färgskala från vitaktig till genomskinlig, och kan vara viskösa, lite slemmiga eller tunnare. Flytningar speglar till viss del din hälsa och fertilitet och kan ge en hint om du till exempel drabbats av en infektion eller könssjukdom. Att lära känna ditt underliv och undersöka flytningar gör det lättare att upptäcka när något inte är som det ska.

Flytningarnas konsistens, mängd och färg ändrar sig under menscykeln. Under menstruationen är slemhinnesekret (mucus) från livmoderhals och vaginalvägg, blandat med blod, och de efterföljande dagarna brukar det vara ganska små mängder flytningar som produceras. Ibland kan flytningarna också vara rostfärgade, vilket kommer från kvarvarande koagulerat blod från menstruationen.  Under dagarna före ägglossning upplever många kvinnor en tjockare, vitaktig flytning. Under de här dagarna är det vaginala slemhinnesekretet tjockt för att förhindra att spermier når fram till livmodern. Allra mest flytningar produceras runt ägglossningen. Flytningarna har då en konsistens som påminner om rå äggvita och är mycket elastiska och lite trådiga. De kallas ibland för äggvitesekret. Ofta kan flytningen sträckas ut mellan tummen och pekfingret. Efter ägglossning får du oftast mindre mängd flytningar. Det kan också vara så att du inte har några flytningar alls.

Genom att följa hur dina flytningar förändras över menscykeln blir det enklare att upptäcka när något kanske inte riktigt är som det ska i underlivet.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen