Det går att bli fri från IBS

Sedan 2019 har vi på 2Heal Medical med stor framgång hjälpt patienter med både diagnostiserad IBS och odiagnostiserade mag- och tarmbesvär. Vi jobbar med en funktionsmedicinsk metod utifrån den allra senaste forskningen.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Vår behandling av IBS

Om du söker den mest kompletta IBS-behandlingen i Sverige, då har du kommit rätt. På 2Heal finns en unik sammansättning av läkare med olika medicinska specialiteter som arbetar ihop med näringsterapeuter och psykoterapeuter. Tillsammans går vi på djupet för att finna orsaken till varför din mage inte fungerar. Vi lyssnar noggrant på dig, går igenom din fulla sjukdomshistorik, analyserar dina viktigaste hälsomarkörer och tar fram en precisionsmedicinsk behandlingsplan som ger dig förståelse för vad din kropp behöver. 

Vanliga symtom på IBS

IBS-besvär kan vara smärtsamma och upplevas som ett hinder i vardagen. De flesta upplever en kombination av olika besvär. De vanligaste förekommande symptomen är:

 • Buksmärtor som kommer och går
 • Gaser och känsla av att vara uppblåst eller uppkörd i magen
 • Magsmärtor efter måltider, som lättar efter avföring
 • Oregelbunden avföring
 • Diarré, förstoppning eller omväxlande besvär
 • Känsla av att inte helt ha tömt tarmen efter toalettbesök

Dålig sömn, trötthet, huvudvärk, humörsvängningar, torra slemhinnor och ledvärk är andra problem som kan vara sammankopplade till IBS.

Kvinna med blå tröja har IBS och ont i magen.

Orsaker till IBS

IBS, irritable bowel syndrome, är en vanlig “uteslutningsdiagnos” med många olika underliggande orsaker som ofta samverkar med varandra, däribland:

 • Obalans i tarmfloran, på grund av Dysbios 
 • Överväxt av tarmbakterier i tunntarmen (SIBO)
 • Ökad tarmpermeabilitet (mer känt som läckande tarm)
 • Infektioner i tarmen 
 • Livsmedelsintoleranser
 • Psykosociala faktorer som sömnbrist och stress

70% av vårt immunförsvar sitter i magen. Enzymer och bakterier i magen producerar en stor del av våra signalsubstanser. Därmed ger IBS inte bara magbesvär utan kan också påverka ditt nervsystem, ditt psykiska mående och ditt immunförsvar negativt.

IBS är inte något farlig tillstånd, det finns tex inget samband till tjocktarmscancer som många tror. Vill du utesluta andra allvarliga mag- och tarmsjukdomar kontaktar du din vårdcentral för utredning innan du bokar tid hos oss.

Äntligen har jag hittat till en vårdgivare som ser helhetsbilden och hjälper till att reda ut mina besvär från grunden.

Man känner sig fantastisk när man blir sedd som en hel människa inte vara en rad av symtom.

Har varit på ett läkarbesök och känner för första gången att en läkare verkligen lyssnar på mig. Verkligen glad att jag hittade hit!

Investera i din hälsa

Under behandlingen är det normalt att investera 1 000 – 4 000 kr per månad på besök, telefonrådgivning, blodprov och kosttillskott för att identifiera de bakomliggande orsakerna till dina hälsobesvär och stärka din läkning. Vad är din hälsa värd? 

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

IBS är förkortningen för irritabel tarm-syndrom. Det är en funktionell mag-tarmsjukdom som kännetecknas av buksmärtor, förändringar i avföringsvanor och andra symtom såsom uppblåsthet och gasbildning. IBS kan vara kronisk men är inte en livshotande sjukdom.

Det finns ingen specifik medicin som botar IBS, men vissa läkemedel kan hjälpa till att lindra symtomen. Exempel på mediciner som kan användas för att behandla IBS inkluderar antispasmodika för att lindra magkramper, laxermedel för att lindra förstoppning och antidiarrémedel för att kontrollera diarré. Det är viktigt att rådfråga en läkare för att få rätt medicinering baserat på dina specifika symtom och behov.

Känsligheten och överaktiviteten i tarmen vid IBS kan resultera i en ökad känsla av att behöva tömma tarmen. Detta kan leda till en känsla av att behöva gå på toaletten hela tiden, även om det inte finns mycket avföring att passera.

Förändringar i avföringsmönstret är vanligt vid IBS, och många människor med IBS upplever lös avföring, speciellt på morgonen. Detta kan bero på överaktivitet i tarmen eller en ökad känslighet för vissa livsmedel eller stressfaktorer på morgonen.

För att hantera lös mage vid IBS kan det vara fördelaktigt att inkludera livsmedel som är rika på löslig fiber, såsom havre, linfrön, psylliumfrön och bär. Probiotika, som finns i yoghurt och fermenterade livsmedel, kan också vara till hjälp. Det är dock viktigt att prova olika livsmedel och observera hur de påverkar dina symtom, eftersom toleransen kan variera mellan individer med IBS.

Ja, trötthet kan vara ett vanligt symtom hos personer med IBS. Många människor med IBS upplever en ökad känsla av trötthet och utmattning, även när de inte har ansträngt sig fysiskt. Tröttheten kan vara en följd av flera faktorer relaterade till IBS, såsom sömnstörningar, stress, näringsbrist och den påverkan IBS-symtomen har på den allmänna hälsan. Det är viktigt att notera att tröttheten inte nödvändigtvis beror på IBS i sig, utan kan vara en konsekvens av hur sjukdomen påverkar den drabbade personens livskvalitet och välbefinnande. Det är viktigt att diskutera eventuell trötthet med en läkare för att utesluta andra möjliga orsaker och få lämplig behandling.

Rulla till toppen