Sköldkörteln

Sköldkörteln är en liten fjärilsformad körtel på halsens framsida. Sköldkörteln producerar ett hormon som påverkar nästan alla våra funktioner. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen. Sköldkörteln kan vara underaktiv (hypotyreos) eller överaktiv (hypertyreos). Sköldkörtelproblem kan ha en autoimmun komponent som vid Hashimotos eller Grave’s syndrom. Då utvecklar kroppen antikroppar mot sin egen vävnad. Din sköldkörtel är en del av din HPA axel.

Symptom vid underaktiv sköldkörtel (Hypotyreos)

Symptom vid överaktiv sköldkörtel (Hypertyreos)

 

Dina symtom är den första ledtråden. Men många av symtomen är generella och därför är det viktigt att också göra blodprovsanalys och lägga samman allt i en helhetsbedömning.

Det vanligaste sättet att undersöka sköldkörtelns funktion är att ta ett blodprov som visar ditt TSH-värde. Om ditt TSH-värde är högt är det ett tecken på att din hjärna skickar många signaler till sköldkörteln om att tillverka mer hormon. Det tyder på att sköldkörteln fungerar långsamt – att du har låg sköldkörtelfunktion (hypotyreos).

Men TSH visar bara hur signalerna fungerar mellan hypofysen i hjärnan och sköldkörteln. Provet visar inte hur mycket hormon som sköldkörteln faktiskt tillverkar och omvandlar. Därför måste även sköldkörtelhormonerna T4 och T3 mätas.

Om dina symtom verkligen beror på en underfunktion av sköldkörteln utforskas orsakerna till att just din sköldkörtel inte fungerar som den ska. Tarmhälsa, stress, kost, näringsstatus och livsstil har stor påverkan på sköldkörteln

Hos 2Heal samarbetar endokrinolog och gynekolog/androlog med näringsmedicinare. Vi utgår från kroppens olika system och organ och hur dom interagerar. Behöver du sköldkörtelhormoner hjälper våra specialister till med det utifrån dina individuella behov. Vissa patienter mår bättre på syntetiskt T4, och/eller T3 medan andra kanske svarar bättre på naturliga sköldkörtelhormoner. Torkad svinsköldkörtel (NDT) kan i nuläget endast förskrivas via individuell licens vilket våra läkare erbjuder om indikationen finns.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen