PMS & PMDS

Premenstruellt syndrom och PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom)
innebär både psykiska och fysiska besvär som återkommer varje månad.
PMS och PMDS är vanligast i 30-40 årsåldern, även om vissa kan få
problem redan i tonåren.

Symptom vid PMS/PMDS varierar från kvinna till kvinna och olika månader. Symptomen är cykliska och dyker ofta upp två veckor till några dagar före mens och upphör i samband med att mensen kommer.

PMS och PMDS har ett cykliskt mönster som följer menscykeln. Du mår dåligt under menscykelns andra hälft dvs. från ägglossningen (runt dag 14). När mensen kommer kan humöret förbättras snabbt. Bakgrunden till PMS och PMDS är oklar. En teori är att en koppling till lägre nivå av progesteron hos kvinnor som lider av PMS. Progesteron har en lugnande effekt och bromsar stressreaktioner tack vare sin påverkan på signalsubstanserna GABA (lugnande) och serotonin (må bra/tillfreds).

Symptom

2Heals team kartlägger och guidar dig med utgångspunkt från dina unika förutsättningar och symptom. Kroppen behöver rätt näring för att kunna fungera optimalt och näringsmässigt stöd är viktigt när man lider av PMS. Rätt kost krävs för att säkerställa att kroppen har byggstenar för att producera hormoner och signalsubstanser.

Vi fokuserar mycket på din tarmhälsa. Vi hjälper dig att att lägga upp en kostplan utifrån just dina behov och förutsättningar, och anpassar rekommendationerna utifrån dina blodprovsresultat.

Stress kan mycket väl vara den grundläggande orsaken till dina symptom. Vårt kvinnliga hormonsystem är extremt känsligt för stress. Stress för din kropp kan också vara inflammation, näringsbrist eller en tarmflora i obalans. 2Heals team med samtalsterapeut, näringsterapeut och läkare hjälper dig att ta tag i detta.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen