Klimakteriebesvär

Klimakteriet eller övergångsåldern är den ålder då mensen upphör. Menopaus är namnet på den sista mensen och medelåldern för menopaus är 51 år, dock är allt emellan 45-57 år normalt. Är du yngre än så när kIimakteriet uppstår kallas det för tidig menopaus.

Kända orsaker kan vara genetiska, autoimmuna, kirurgi, cellgifter eller strålning efter cancerbehandling. Vid operationer av livmodern eller äggstockarna kan förändringar uppstå så att för tidig menopaus uppstår.

För tidig menopaus är kopplat till sämre överlevnad, ökad risk för benskörhet (osteoporos), tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdom, försämrad kognition och minskat sexuellt välbefinnande jämfört med kvinnor som går igenom naturlig menopaus. Därför är hormonersättning väldigt viktig.

Hur vet jag att jag är i klimakteriet?

Det finns flera olika metoder för att fastställa klimakteriet.

De vanligaste klimakteriesymptomen ser du nedan

När östrogenet börjar minska, blir slemhinnorna i vagina och slidan torra och sköra. Blodflödet minskar och färgen av slemhinnan i vagina och på blygdläpparna förändras från rosa till blek. Vid undersökning med ultraljud ses även förändrad livmoderslemhinnan och äggstockarna

Östrogen (östradiol) och FSH (follikelstimulerande hormon) kan tas vid två tillfällen med minst 4 veckors mellanrum.

Klimakteriebesvär kallas också övergångsbesvär och beror på att nivåerna utav det kvinnliga könshormonet östrogen minskar i kroppen. Östrogen produceras i äggstockarna under den fertila perioden i kvinnans liv, det vill säga från puberteten fram till menopaus.

Vanliga besvär till följd av låga östrogennivåer

Klimakteriebesvär kan pågå under flera år och börjar ofta något år innan sista mens (kallas ibland förklimakteriet) och varar i medeltal ett par år efter det att mensen upphört. Vissa kvinnor får så mycket besvär att det påverkar vardagsliv, sömn och relationer och man kan behöva hjälp. För vissa kvinnor kan klimakteriet gå helt obemärkt förbi och mensen bara upphöra.

Vad kan jag göra?

För att kunna fungera optimalt behöver din kropp rätt kost och näring. Ju bättre näringsmässigt balanserad du är när du går in i klimakteriet, desto färre symptom kommer du att uppleva. Rätt kost krävs för att säkerställa att kroppen kan tillverka både hormoner och även signalsubstanser. Vårt team hjälper till att lägga upp en kostplan utifrån just dina behov och förutsättningar, och anpassar rekommendationerna utifrån din profil.

Även stress kan påverka dina hormoner. Därför erbjuder vi ett team med både samtalsterapeut, näringsterapeut och läkare.

Om du tränar regelbundet hjälper du kroppen och kost- och livsstilsfaktorerna blir särskilt viktiga om du av olika anledningar, kanske p.g.a. bröstcancer eller tidigare blodpropp, inte kan ta hormoner. Då är rätt kost centralt för att minska symptom av den hormonella obalansen och undvika brister.

För besvär med torra slemhinnor finns möjligheten att tillföra östrogen lokalt i slidan för att hjälpa slemhinnorna på traven. Om din utredning visar att du behöver hormonbehandling coachar våra specialister dig till den säkraste behandlingen och kan även följa upp att din kropp kan bryta ner hormonerna på ett säkert sätt.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen