Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern.
Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom
är att ha mycket ont i samband med mens. Det vanligaste är att man
behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Det är viktigt att du får träffa en gynekolog för att få hjälp med utredning och behandling om du har mycket ont vid mens. Både för att slippa smärta och för att undvika komplikationer.

Det är vanligt att de första symtomen kommer i tonåren. Viss tjejer får symtom redan första gången de har mens. Andra får symtom som kommer med åren.

Symptom

Hur yttrar sig mina symptom

Endometrios kommer ofta i så kallade skov. Det betyder att symtomens styrka varierar över tid. Det är vanligt att ha bättre och sämre dagar eller längre perioder med mer eller mindre symtom. Det kan kännas skönt med varma vetekuddar eller värmedyna när du har ont. Akupunktur eller tens, transkutan elektrisk nervstimulering kan också lindra. Avslappningsövningar, KBT och mindfulness kan vara andra sätt att hantera smärtan.

Vi fokuserar mycket på din hormonella balans och din tarmhälsa eftersom vi vet att dina könshormoner är avgörande för att orsaka endometrios och att tarmen ofta är en del av sina symptom. En orolig tarm påverkar hela magen och kan göra att smärtorna från endometrios gör mer ont, dessutom är tarmhälsan grunden för ditt välmående rent allmänt. Vi hjälper dig att lägga upp en kostplan utifrån just dina behov och förutsättningar, och anpassar rekommendationerna utifrån dina blodprovsresultat.

Fysisk aktivitet aktiverar kroppens eget smärtstillande system. När du rör på dig frigörs endorfiner, vilket lindrar smärta. Det kan räcka med promenader eller andra former av lättare träning.

2Heals team av läkare, barnmorska, näringsterapeut och övriga kroppsterapier kan hjälpa dig både med utredning och behandling.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen