Kostråd för optimerad fertilitet

I förra veckan var jag med på en livesändning på Instagram tillsammans med Ila Lassfolk som driver bloggen ”morotsliv”. Vi pratade om fertilitet, infertilitet och hur man optimerar sin hälsa på bästa sätt inför en graviditet. Så roligt att vara med live och vad kul att det var så många som var med och tittade. 

Idag delar jag med mig av mina bästa tips på hur du kan äta dig till en bättre hormonhälsa som stärker kroppen inför en önskad graviditet.

Om du vill ha hjälp med att optimera din hälsa inför en graviditet är du välkommen att boka in ett gratis första rådgivande samtal hos vår barnmorska Susann Friis Lundevall. Samtalet är på ca 15 minuter.  Alternativt boka in dig på vårt paket fertilitet kvinna och träffa mig direkt. 

Varmt välkommen! 

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Kostråd

Grundläggande för hälsosam mat är att den inte är processad och besprutad eller på annat sätt förvanskad. Vi mår bra av att äta naturliga och äkta råvaror i sin oprocessade form. Innehållsförteckningen ska vara så kort som möjligt helst utan E-ämnen, kemikalier, tillsatt socker och vegetabiliska oljor såsom solrosolja och majsolja. Spannmål och mjölkprodukter är evolutionärt sett sena tillskott i vår matpalett och ska därför intas med måtta.

Viktiga proteiner

Proteiner är viktiga för reparation av kroppen och hjärnan. De innehåller alla aminosyror som hjälper till att skapa hormoner och signalsubstaser. Ta gärna för vana att äta proteiner till varje måltid.

Nyttiga fetter

Fett behövs för att kroppen ska kunna tillverka hormoner och kunna bygga och reparera celler. Fett är även viktigt för levern, hjärt- och kärlsystemet samt andra funkioner som håller kroppen frisk.

Variation av grönsaker

Grönsaker innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och är rika på fibrer som är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. Det viktigaste är inte exakt vilka grönsaker du väljer, utan att du varierar ditt val av grönsaker.

Allmänt:

 • När det är möjligt försök äta ekologiskt producerade livsmedel
 • Undvik alkohol
 • Undvik exponering för mjukplast, tex plastfolie, plastflaskor 
 • Undvik mikrovågsugn

Viktiga proteiner:

 • Ät kött av god kvalitet (ekologiskt och gräsbetat om möjligt), kyckling, nötkött, lamm, fågel och vilt
 • Fisk (vildfångad, ej från Östersjön) och skaldjur: vit fisk, räkor, fet fisk (lax, sardiner, makrill)
 • Ät ägg, helst ekologiska
 • Vegetariskt protein i form av bönor, linser, bönpasta, hummus, nötter och frön

Variation av grönsaker:

 • Ät minst 6 nävar gröna och färgglada grönsaker varje dag. Tänk utifrån regnbågens alla färger
 • Frukt och bär (varav max 1-2 frukter) varje dag
 • Ät rikligt av komplexa kolhydrater och särskilt de som är rika på antioxidanter, t.ex. mörkgröna bladgrönsaker, rädisor, morötter, paprika, tomat, ärtor, groddar etc 
 • Ät gärna Korsblommiga växter – de främjar en hälsosam östrogen metabolism. Vitkål, grönkål, rödkål, savojkål, pak choi, brysselkål, blomkål, broccoli, kålrabbi, rovor är några av alla som tillhör familjen korsblommiga växter

Nyttiga fetter:

 • Ät bra fetter som ghee, olivolja, kokosolja och avokadoolja. Dra ner på rapsolja och undvik oljor som majsolja och  solrosolja. Bästa källan att steka i är smör, Ghee eller kokosolja som tål högre värme vid stekninggärna
isis och ila lassfolk

Om du vill ha hjälp med att optimera din hälsa inför en graviditet är du välkommen att boka in ett gratis första rådgivande samtal hos vår barnmorska Susann Friis Lundevall. Samtalet är på cirka 15 minuter.

Alternativt boka in dig på en funktionsmedicinsk analys och träffa mig direkt.

Varmt välkommen!

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett besök idag.

Rulla till toppen