Recept på glutenfria pepparkakor

Ingredienser

 

170 g rårörsocker

50 g agavesirap

75 g smör eller kokosolja

2 tsk ingefära

3 tsk kanel

2 tsk mald kardemumma

2 tsk mald kryddnejlika

1 krm salt

1 tsk bikarbonat

1 tsk finmalet psylliumfrö

135 g havremjöl

45 g mandelmjöl

1 ägg

rismjöl till utbakning

Gör så här

 

Blanda socker och agavesirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp på medelvärme. Lägg i smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen. Låt massan kallna utan omrörning tills den är ljummen.

 

Blanda ihop alla övriga torra ingredienser för sig. Använd gärna en matberedare med insats för kaksmet eller elvisp med degkrok för att röra ihop degen (slev och muskelstyrka funkar också).

 

Häll den ljumma sockerblandningen i mjölblandningen medan matberedaren eller vispen är i gång. Mixa ihop väl under ett par minuter. Tillsätt till sist ägget och kör ytterligare någon minut. Låt degen vila i 15 minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite extra bovetemjöl tills du har en fast och formbar deg.

 

Lägg degen i plastfolie, och låt vila i kylskåp i minst en timme, gärna över natten.

Kavla ut en bit deg i taget, tunt (ca 2-3 mm) på ett lätt mjölat bakbord (använd rismjöl).

 

Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar. Använd en stekspade eller liknande och lägg över pepparkakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 165-170 grader i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna. OBS! håll koll, de bränns lätt.

Rulla till toppen