Fråga Doktorn: Klimakteriet, vad kan jag göra?

Hej!


Jag är en kvinna på 51 år från norra Sverige. Jag har alltid känt mig positiv och glatt inställd till livet, tränat mycket, ätit väl och älskat att träffa familj och vänner. De senaste månaderna har jag inte känt igen mig själv, jag känner mig ofta nedstämd och ledsen. Jag vill mest bara vara för mig själv och har svårt att hitta glädjen i vardagen. Sömnen har också försämrats och jag vaknar ofta på natten av att jag svettas enormt. Kan jag vara på väg in i klimakteriet? och i så fall vad kan man göra åt det? 

Hälsningar Eva

Hej Eva!

Det är absolut inte ovanligt, det du känner. Det kan vara klimakteriet som kan visa sig på många olika sätt. Studier visar att ungefär varannan till var tredje kvinna känner sig helt oförberedd när klimakteriet och medföljande klimakteriebesvär kommer. I Sverige har det tidigare inte pratats så mycket om kvinnlig hälsa och många gånger har ämnet sopats under mattan, eller klassats som ”kvinnobesvär”, men idag börjar det bli ett mer aktuellt och viktigt ämne som det pratas allt mer om.

Det är fint att det på många sätt nu lyfts i media och inte minst i riksdagen. Det är viktigt för alla att förstå klimakteriets olika stadier, både som samhälle och på arbetsplatsen. För det är ju inte så, att klimakteriet bara händer en dag även om det kan kännas så, utan det är en fas/utveckling i en kvinnas kropp. Det man bör ha med sig är att klimakteriet kan upplevas olika för varje kvinna och oavsett hur man mår, så kan man vara säker på att varje kvinna står inför en förändring före, under och efter klimakteriet.

Klimakteriet är en tid i livet då hormonbalansen förändras och äggstockarnas funktion minskar. Vanliga symtom kan vara humörförändringar, värmevallningar, viktökning och torra slemhinnor. För vissa känns denna förändring otroligt jobbig och för andra, påverkar den mindre. Vissa tecken har direkt att göra med låga östrogenhalter (tex torra slemhinnor och torr hud, värmevallningar och nattsvettningar) och vissa har direkt att göra med lågt progesteron (tex kraftiga mensblödningar, humörsvängningar och huvudvärk). Dessa två hormoner kan vara bra att hålla i minnet.

Froga doktorn png

Så, vad händer egentligen under denna förändringsperiod i en kvinnas liv?

För de flesta kvinnor börjar progesteronet sjunka runt 35 till 40 års ålder, eller så sent som 45 år. Vanliga symtom kan vara oregelbundna menstruationscykler, irritation eller premenstruellt syndrom (PMS), svullna bröst, huvudvärk, smärtsamma menstruationer, uppblåsthet, lättstörd sömn och infertilitet.

Med åldern ställs kvinnor inför en rad utmaningar som blir mer tydliga i perimenopaus och klimakteriet. 85 procent av västerländska kvinnor upplever värmevallningar, nattliga svettningar och humörsvängningar. När man går in i perimenopausen (fas två) är både progesteron och östrogen (specifikt östradiol) lägre. Testosteronet sjunker också, vilket leder till mindre muskelmassa (det är därför styrketräning blir extra viktigt efter fyrtio), det är inte heller ovanligt att man går upp i vikt.

Det kan också vara så att när progesteronet är lägre, kan det bli svårare att slappna av, vilket i sin tur kan bidra till att känna sig stressad. Stress i sin tur kan leda till att hormoner såsom progesteron, kortisol och insulin störs. Detta resulterar ofta i att man gör dåliga matval, får humörproblem och sämre sömn. Kortisol är det främsta stresshormonet och det styr sömnmönster, sockersug, matsmältning, blodtryck och fysisk aktivitet. Lågt östrogen kan också orsaka att man känner sig låg och deprimerad.

Vi på 2Heal Medical alltid förespråkar alltid kost och livsstilsförändringar innan man funderar på läkemedel. Några tips som fungerar som bas och som blir en bra startpunkt är följande:

  • Essentiella fettsyror (EFA) såsom Omega-3 är särskilt viktigt för prostaglandiner (hormonliknande-ämnen) som hjälper till att balansera hormonnivåerna. Genom att tillföra mer av dessa fettsyror i din kost kan det ha en positiv inverkan på de nattliga svettningarna och även sömnen. Nattljusolja kan också vara till hjälp eftersom den främjar östrogen och kan hjälpa till att lindra besvär vid klimakteriet.
  • Fytoöstrogener finns i växter och påminner mycket om det östrogen vi har i kroppen. Genom att äta en kost som är mer växtbaserad kan detta stötta kroppen.
  • Minska eller ta bort socker, gluten, mjölk och processad mat samt att balansera tarmfloran med nyttiga bakterier, vilket man gör genom att äta grönsaker, frukt och bär i regnbågens färger. Kostens bas består av grönsaker, bra fetter och protein såsom kött, fisk, ägg eller fågel.
  • Minska stressen. Hitta något som passar dig, som tex yoga, meditation, andningsövningar eller dylikt. Stress och klimakteriet går inte hand i hand. Yoga har bland annat visat sig vara ett bra komplement för att balansera hormonerna.
  • Se till att du dricker ordentligt. Om man inte dricker tillräckligt med vätska kan det påverka nervsystemet, vilket kan utlösa vallningar. Vallningar i gengäld kan göra att kroppen förlorar mer vätska. Drick minst 8 glas vatten om dagen gärna 1,5 liter vätska.
  • Man kan prova att ta ett tillskott på Maca. Maca hos perimenopausala och menopausala kvinnor har kopplats till en ökning av hormoner.
  • Träna regelbundet. Motion kan hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt, lindra stress och förbättra humör och livskvalitet.

Hoppas att detta var svar på din fråga och att det hjälper dig att förstå dina problem bättre och sök hjälp om du inte kommer tillrätta med dina problem. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss för att boka ett besök eller klicka på länken nedan.

Varma hälsningar

Isis Amer-Wåhlin
Läkare 2Heal Medical

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen