Hur luktar ett friskt underliv?

Friska flytningar har en lätt syrlig doft som kan påminna om filmjölk. Ett surt (lågt) pH är ett tecken på att laktobacillerna i slidan producerar gott om mjölksyra och väteperoxid som utgör en viktig del av slidans naturliga försvar. Dessa skyddande goda bakterier gör att slidan oftast själv klarar av att städa undan skadliga bakterier och återställa balansen.

Det händer att flytningarna är av riktigt sur karaktär. Det kan då uppstå en reaktion som kan orsaka missfärgning (blekning) av tyget i trosan. Nästa gång det händer, se det som ett tecken på en god vaginal hälsa!

Hormonförändringar kan göra att lukten förändras. Det är därför vanligt att doften ändras över menscykeln men också genom livet. Runtomkring mens kan det ibland uppstå en lätt metallisk doft eftersom blod innehåller järn. En frisk vagina luktar lite lätt surt, ungefär som filmjölk. Hormonförändringar, såsom vid graviditet eller i samband med klimakteriet, gör också att doften förändras. Viktigt är att underlivet aldrig ska lukta illa.

Det kan finnas flera orsaker till dålig lukt från vaginan. En kvarglömd tampong orsakar obehagligt doft mycket snabbt. Om du märker av att det luktar konstigt kan det därför vara bra att kontrollera så att tampongen inte sitter kvar.  En lukt som påminner om rutten fisk, är ett typiskt symtom vid bakteriell vaginos som drabbar nästan var tredje kvinna i fertil ålder.

Sök råd eller vård om du upplever att dina flytningar har blivit avvikande, luktar illa eller är kombinerade med andra symtom som obehag eller smärta från underlivet. 

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen