PCOS – vad är det och hur kan man behandla?

PCOS upptäcks ibland när kvinnor försöker bli gravida men inte lyckas bli det. 10-15% av alla fertila kvinnor har PCOS. Många är drabbade utan att veta om det. De flesta får höra att de inte kan göra något åt sin situation, men det går absolut – vi reder ut!

PCOS upptäcks ibland när kvinnor försöker bli gravida men inte lyckas bli det. 10-15% av alla fertila kvinnor har PCOS. Många är drabbade utan att veta om det. 

Det går absolut att påverka genom livstilsförändringar – vi reder ut!

Vad är PCOS?

 PCOS är en förkortning av polycystiskt ovarialsyndrom. PCO står för polycystiska ovarier, och betyder ungefär ”många små äggblåsor på äggstockarna”. Det är den vanligaste hormonrubbningen bland kvinnor i fertil ålder. Hormonrubbningen kan göra att du går upp i vikt, får finnar och ökad behåring på kroppen till exempel på nedre delen av magen, på bröstet, låren och i ansiktet. Du kan ha PCOS utan att märka av några besvär. Oavsett hur dina symptom ser ut så finns det hjälp att få!

Vanligt med utebliven mens

Det är östrogen och progesteron som styr din ägglossning. Om mensen är oregelbunden eller helt uteblir kan det bero på att du inte har ägglossning. 

Varför får vissa kvinnor PCOS?

Orsakerna till PCOS kan vara många, vi vet att det finns ett genetiskt anlag, men också att livsstilen i stort spelar in, där näringsfattig kost, stort intag av socker, stress och miljöfaktorer kan ligga bakom och påverka. 

Vad är symptomen för PCOS?

Många kvinnor med PCOS har oregelbunden ägglossning och svårigheter att bli gravid. Vi ser också att många som har PCOS även har problem med sköldkörteln och med magen. Symptom som är vanliga vid PCOS är: 

 

 • Du har svårt att bli gravid
 • Du har sällan eller aldrig mens
 • Du har ökad behåring på kroppen; i ansiktet, på bröstet, magen eller på låren
 • Du har problem med akne
 • Du har minskad sexlust
 • Du har IBS-liknande magbesvär 
 • Du har finnar
 • Du har lätt för att gå upp i vikt
 • Du känner dig nedstämd

Olika typer av PCOS

Det finns flera olika typer av PCOS, eller snarare flera olika orsaker som driver symtomen för PCOS. Bland dessa finns insulinresistent PCOS, PCOS efter p-piller (som är tillfälligt), inflammatoriskt PCOS eller PCOS som drivs av binjurarna. Har du problem eller misstänker att du har PCOS så behöver du inte känna till detaljerna kring dessa skillnader, men det kan vara bra att veta att olika varianterna av PCOS kräver olika typer av behandlingar. 

När ska du söka vård? 

Sök alltid vård om du något av detta stämmer in på dig: 

 • Du har svårt att bli gravid
 • Du har mens färre än fyra gånger per år
 • Du upplever att du får mer hår på kroppen än tidigare

Vanliga behandlingar av PCOS

Vilken behandling du behöver beror på vilka symptom du har. I första steget behöver du alltid träffa en gynekolog som lyssnar på din berättelse och som ser mönster i dina symptom och din livsstil. Det är även nödvändigt att mäta hormonnivåerna i blodet, för att se hur det ser ut för just dig. En gynekologisk undersökning görs för att undersöka äggstockarna med ultraljud.

2HEAL rekommenderar alltid att gå till botten med varför just din kropp har fått dessa symptom. Vi vill hitta rotorsaken till din hormonella obalans, för att på bästa sätt stötta kroppen att hitta tillbaka till balans igen, och för att göra det behöver vi titta på helheten, på hela din livssituation.

En holistisk behandling som ser till hela din situation

 Det finns många läkemedel som används i vården av PCOS men om du inte mår bra av att ta läkemedel, eller om du vill stötta kroppen på ett mer naturligt sätt för att bli av med dina besvär så finns den möjligheten. 

I en sådan behandling tar man med läkares hjälp reda på grundorsaken till vad just din PCOS beror på. Läkaren lägger upp en behandlingsplan som innehåller rekommendationer kring kost, stresshantering, träning och mental hälsa. 

Finns det en koppling mellan PCOS och övervikt?

För många – men inte alla, finns en koppling till vikten. Har du övervikt så påverkar det dina testosteronnivåer, och testosteronhalterna i sin tur påverkar vikten. För den som har övervikt och lyckas går ner i vikt, ser vi att även testosteronhalten oftast sjunker. Det kan räcka för att att ägglossningen ska komma igång igen. Även kroppsbehåring kan minska för den som går ner några kilo.

Kosten viktig för läkning

Den mat som vi äter varje dag påverkar hela din kropp och så även dina hormoner. Ett första steg är att se över att maten man äter innehåller tillräckligt med näring, vitaminer och fibrer.

En kost med mycket socker och snabba kolhydrater ger höga nivåer av hormonet insulin som ökar kroppens produktion av just testosteron. Många får även insulinresistens och har högre riskt att utveckla diabetes typ 2.

Stress är en underliggande bov

Många kvinnor har höga nivåer att stresshormonet kortisol och ett aktiverat nervsystem – helt enkelt en konstant för hög stressnivå. Kan man komma till rätta med det genom att se över sömnen och få en anpassad plan för stresshantering så kan det hjälpa läkningen av PCOS.

Många tar även hjälp av en näringsterapeut eller hälsocoach för att komma i mål med sina livsstilsförändringar.

Starta resan mot din bästa hälsa.
Boka ett kostnadsfritt telefonsamtal direkt.

Rulla till toppen